PUDING OD BATATA

Sastojci

½ kg batata, 2 jaja, 25 g maslaca, 50 ml mlijeka, 30 g  šećera, cimet u kori, 2 zvjezdasta anisa,  5 g mljevenog cimeta, 25 ml prošeka

Mlijeko zagrijati s cimetom u kori. Ostaviti da se ohladi da cimet pusti aromu. Oprati batate i skuhati ih u vodi. Čačkalicom  provjeri kad su gotovi. Izvaditi ih iz vode, ostaviti da ohlade, oguliti i nasjeckati na manje komade. Maslac rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Nasjeckane batate staviti u blender i miksati dok se ne pretvore u pire. Dodati vilicom razmućena jaja, šećer, rastopljeni maslac, mlijeko, prošek i cimet u prahu te miješati dok se smjesa ne poveže i postane kompaktna.

Puding od batata peče kalupu koji se stavi u posudu s vodom (bain-marie). Ja sam pekla u fi 18. Dakle, posudu s vodom, u koju može stati kalup u kojem se peče puding od batata, staviti u pećnicu i zagrijati je na 200 stupnjeva Celzija. Kalup u kojem se peče puding, treba namazati maslacem i na dno staviti papir za pečenje, pa uliti smjesu. Puding se peče nekih 35 do 45 minuta, nekad i više, što ovisi ne samo o pećnici, nego i samom batatu. Puding je gotov kad se na vrhu stvori zlatno-smeđa korica i rubovi se počnu lagano odvajati od kalupa. Prije vađena iz kalupa, puding neka se dobro ohladi. Prije posluživanja neka minimalno 6 sati, a najbolje preko noći, odleži u hladnjaku. Na taj način će se puding „slegnuti“ i dobiti finu strukturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *