PRAVNICA KOJA JE OSTAVILA ODVJETNIČKU KARIJERU ZBOG STRASTI PREMA POLJOPRIVREDI: STVORILA JE HRVATSKU NUTELU BEZ ŠEĆERA, A VODI JEDAN OD TRI NAJBOLJA EKO OPG-A

PRAVNICA KOJA JE OSTAVILA ODVJETNIČKU KARIJERU ZBOG STRASTI PREMA POLJOPRIVREDI: STVORILA JE HRVATSKU NUTELU BEZ ŠEĆERA, A VODI JEDAN OD TRI NAJBOLJA EKO OPG-A

U jednom trenutku ulazi u zgradu Pravnog fakulteta da bi položila ispit iz građanskog prava. U drugom trenutku u gumenim čizmama podiže lubenicu s njive, još mokre od rose. Umjesto odvjetničke karijere – ona sada vodi jedan od tri najbolja hrvatska eko OPG-a, stvorila je prvu hrvatsku zdravu nutelu i postala prva i jedina naša influencerica u poljoprivredi.

Diana Prpić preuzela je OPG Prpić od bake Mare prije tri godine kada je imala samo 24 godine i bila na trećoj godini studija, a lansirala ga je među najprofitabilnija poljoprivredna gospodarstva u Karlovačkoj županiji i uvela u digitalnu eru: svaki njen korak sada prati više od 14 tisuća ljudi na Facebooku OPG Prpić.

‘Moj najnoviji proizvod mi je okrenuo život naglavačke tako da sada nemam ni sekunde slobodnog vremena. Prošle godine krenula sam u proizvodnju Batele, slatkog namaza koji ne sadrži šećer, a sastoji se od 87 posto batata s dodatkom kokosovog ulja, javorovog sirupa i crne čokolade. Distribuiramo je pod sloganom ‘Mala teglica sreće’, ali ja je od milja zovem – mala bombica zdravlja’, kaže Diana. Prvu hrvatsku nutelu bez šećera, kako je zovu, ljudi obožavaju, a dobila je i zlatne medalje na sajmovima u Karlovcu i Splitu. Ti uspjesi otvorili su joj vrata međunarodnoj suradnji tako da su je zbog Batele već kontaktirale tvrtke iz Londona, Luxembourga i Singapura zainteresirane za distribuciju njezinog proizvoda.

Dianu susrećemo na polju u malom mjestu Brežani, u blizini Karlovca, u koji je uvela poljoprivrednu revoluciju. OPG Prpić je ogroman – imaju 22 hektara zemljišta, a od toga na 11 hektara provode ekološku proizvodnju – ali sve obrađuju sami Diana, baka Mara, tata Vlado i mama Snježana. ‘Moja obitelj se generacijama bavi poljoprivredom. OPG smo registrirali 2003. kako bismo ozbiljnije krenuli s uzgajanjem jagoda. Krenuli smo s 4000 sadnica, sada smo već na brojci od 10000, s tim da već iduće godine ih planiramo imati 12000. Zatim smo jednostavno počeli pratiti potrebe kupaca. Kada bi se pojavila povećana potreba za nečime mi bismo taj proizvod unijeli u našu ponudu. Konačno sam nedavno predložila uzgoj batata. Odmah sam registrirala ekološku proizvodnju o kojoj sam educirala i svoje roditelje’, priča Diana.

Osim povećane proizvodnje, Diana je uvela promjene i u metode uzgoja primijetivši veliku potražnju za eko hranom u trenucima kada je teško cjenovno konkurirati niskim cijenama uvezenih proizvoda. ‘Ekološka proizvodnja je u zadnjih nekoliko godina napredovala. Biljke se danas mogu vrlo lako i zaštiti i prihraniti na ekološki način, što donedavno i nije bio slučaj. Mislim da danas nema alternative ekološkom uzgoju ako se želi napraviti kvalitetan proizvod. A danas jedino zaista kvalitetan proizvod može pronaći svog kupca’, govori.

Sve ove promjene popratila je i nova paradigme distribucije. Odbijajući klasične načine prodaje na tržnicama koje oduzimaju puno vremena s upitnim rezultatima koji značajno variraju iz dana u dan, Diana je internetsko oglašavanje odlučila učiniti glavnom poveznicom između svog OPG-a i konačnog kupca. ‘Jako sam aktivna preko Facebooka. Trenutno imam više od 14 tisuća pratitelja, s tim da smo u posljednjih godinu dana dobili 7 tisuća novih. To je velika obaveza te velika količina poruka i upita na dnevnoj bazi na koje se trudim odgovoriti, ali i to doživljavam kao važan dio ovog posla. Radim tako da svoje dosadašnje i buduće kupce upoznajem sa svakom fazom proizvodnje hrane koju će se jednog dana naći na njihovom stolu. Od sadnice pa do konačnog ploda’, kaže Diana koja je dobila povelju grada Karlovca za izniman doprinos promociji rodnog kraja.

Diana je upisala studij prava jer se htjela baviti zastupanjem djece. Iako se usred studija odlučila posvetiti obiteljskom poslu i svojoj pravoj strasti – poljoprivredi – nije odustala od fakulteta. U posljednje tri godine uspjela je položiti većinu preostalih ispita i sada joj fali još samo jedan ispit i diplomski rad do diplome zagrebačkog Pravnog fakulteta! ‘Kada nešto zaista želiš lako nađeš vremena da to stekneš. Studij mi se malo oduljio zbog obaveza koje mi je nametnuo OPG, ali utoliko će skori završetak fakulteta biti slađi’, kaže Diana.

Svjesna kako se sve manje mladih ljudi želi baviti poljoprivredom Dijana je u stanju brzo nabrojati prednosti ovog posla u odnosu na ona pomodnija zanimanja. ‘Uvijek mi je glavni prioritet bio biti samostalna. Moram imati mogućnost upravljanja svojim vremenom. Slobodnim, kao i onim radnim. Ovaj posao mi to omogućava i upravo zato ga nikada nisam smatrala obavezom. Poljoprivreda nudi brojne mogućnosti za suradnju, za eksperimentiranje s različitim okusima, konačno za originalnost. Samo se treba angažirati’, savjetuje ona i dodaje: ‘Treba ići po sajmovima, uspostavljati kontakt s ljudima oko nas koji se bave sličnim stvarima. Pritom valja imati na umu da se poljoprivreda isplati jedino ako se naporno radi i ako se teži najvišim standardima kvalitete. Ovdje nema prečaca, nema kompromisa’.

Njen entuzijazam na kraju dana savršeno zaokružuje njezin životni moto: ‘Radi ono što voliš i nikada nećeš raditi!’

Izvor: https://native.jutarnji.hr/1u4milijuna/diana-prpic/?fbclid=IwAR1OFij9zU8nNoXEL3UJVZVVmE2RY8C9-Q9hABW5lWuHyKiXomeyL77ht6c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *