Batat vam je namirnica broj 🥇koju naručujete na dostavama koje su u tijeku… Zato ću s vama podijeliti i recept koji jednako toliko volite i koji ste često isprobavali.
Recept:
🍠 400 gr pirea od batata
🍠 4 pune žlice meda
🍠 80 ml mlijeka
🍠 80 ml otopljenog maslaca ili ulja
🍠 2 jaja
🍠 1 žlica grčkog jogurta
🍠 200 gr pirovog brašna
🍠 3/4 vrećice praška za pecivo
– pola žličice soli
– na vrh noža muškatnog oraščića
– pola žličice cimeta
🍠 100 gr nasjeckane tamne čokolade
🍠 100 gr grubo usitnjenih lješnjaka
🌟 Batat oguliti, narezati na manje kockice i skuhati na pari. Od skuhanog batata napraviti pire, a potom ga pustiti da se skroz ohladi.
🌟 U zdjelu dodati pire od batata, med (ili drugi zaslađivač po želji), mlijeko, otopljeni maslac ili ulje, jogurt i jaja. Miksati dok ne dobijete kremastu smjesu.
🌟 U posebnu zdjelu dodati brašno, prašak za pecivo, sol, muškatni oraščić i cimet te dobro izmiješati.
🌟 Suhe sastojke postepeno dodavati mokrima i miksati sve dok ne dobijete glatku, niti prerijetku niti pregustu smjesu.
🌟 U smjesu dodati na kockice nasjeckanu tamnu čokoladu i izmiješati. Kalup (30×10) nauljiti i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje. Smjesu izliti u kalup i posipati grubo usitnjenim lješnjacima.
🌟 Kolač peći na 190 stupnjeva 55-60 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Isprobajte čačkalicom je li gotovo. Kolač pustite da se ohladi.