Prelijepo i vrlo ugodno za život, naselje Brežani smjestilo se u Pokupskoj dolini, na petnaestak kilometara udaljenosti od Karlovca odnosno pedesetak kilometara od Zagreba. U sastavu je Grada Karlovca i Karlovačke županije. Do 1948. selo se nazivalo Gliboki Brod što se odnosilo na tada administrativno združena naselja koja su se te godine rascijepila na današnja dva sela: Brežani i Brođani.

U selu Brežani je uz desnu obalu Kupe izgrađeno pedesetak obiteljskih kuća, a stanovnici uživaju u miru, prirodnim ljepotama, plodnoj zemlji i uređenoj infrastrukturi. Kroz kraj protiče i potok Utinja koja se na kraju sela ulijeva u Kupu. Ona nesebično navodnjava sve vrtove koji se prostiru uz njega, a Brežani specifični baš po tom potoku Utinji jer gotovo svaka kuća ima svoj vrt baš uz taj potok.

U Brežanima aktivno djeluje KUD Sv. Rok s ciljem očuvanja narodnih običaja. Članovi KUD-a izrađuju narodne nošnje, plešu i sviraju te sudjeluju u smotrama folklora i drugim događajima. U selu također djeluju i braniteljska zadruga “Zelena polja” koja okuplja 10-ak branitelja u poljoprivrednim aktivnostima, seosko gospodarstvo Marinković s turističkim i ugostiteljskim kapacitetima, nogometni klub Frankopan te lovačko društvo “Lisica”.