Naše drage ovce..

Vlasnici smo matičnog stada od 11 ovaca te godišnje othranjujemo dvadesetak janjaca najviše za rasplod. Uzgajamo kvalitetnu vrstu čistokrvnih romanovskih ovaca, a od miješanih rasa imamo slovenku, ličku te suffolk ovce.

Ovce i janjci pasu na pašnjacima iza naše kuće, većinu dana su na svježem zraku te uživaju na suncu ili uhladovini ispod velike jabuke.

ŽITARICE ZA OVCE

Ekološki ječam

Ječam je jedna od najstarijih uzgojenih žitarica. Kao vrlo zdrava namirnica obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana te zahvaljujući tome ima blagotvoran učinak na probavu i održavanje ravnoteže crijevne mikroflore.

Ima niski glikemijski indeks što ga čini idelanim za uravnoteženu prehranu.Sadrži antioksidante koji su vrlo važni za održavanje dobrog zdravlja. Konzumiranje ječma ima blogonakloni utjecaj na cijeli organizam. Uglavnom se koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost.

Zob

Vjerovatno najhranjivija od svih žitarica. Uzgaja se za ljudsku ishranu i stočnu hranu. Zob je antioksidant, stabilizator te sadrži dosta ugljikohidrata (manje masti, više proteina). Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Budući da je bogata vlaknima, utječe na smanjenje kolesterola u krvi te poboljšava probavu odnosno djelotvoran je laksativ. Također sadrži inhibitore proteaza, što se pokazalo učinkovito u sprečavanju određenih tipova karcinoma. Zob sadrži vitamin E i nešto vitamina B te željezo, kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

Važna je u dijetalnoj ishrani te djeluje na regeneraciju cjelokupnog organizma.

Pšenoraž (tritikal)

Pšenoraž je hibrid pšenice i raži koji su 1875. godine stvorili švedski znanstvenici. Ima slatkast, orošast okus te pomalo žilavu teksturu. Može se samljeti u brašno ili koristiti na iste načine kao i riža.

Sadrži više bjelančevina od pšenice, ali manje glutena te je iz tog razloga brašno pšenoraži potrebno miješati sa drugim vrstama brašna kako bi se dobili pekarski proizvodi.

Sadrži značajne količine kalcija, željeza i B vitamina, bogata je lizinom.