Ukusno, hranjivo i ljekovito povrće..

SADNICA BATATA


Uzgajamo visokokvalitetne sadnice batata!

Kako bi postala kvalitetna, sadnica batata zahtjeva posebne uvjete za rast. Uvjeti u postupku proizvodnje moraju biti skoro pa idealni što uključuje temperaturu u klijalištu od 25 stupnjeva na više te vlagu preko 80%. U klijanje se stavljaju zdravi gomolji batata koji se dva puta dnevno orošavaju kako bi stalno bili vlažni i pustili prve klice.

Nakon tri tjedna sadnica je spremna za rezanje te za daljnji rast zahtjeva specijalnu steriliziranu zemlju u koju će se posaditi. Nakon desetak dana sadnica se iz klijališta premješta u plastenik, a nakon dva mjeseca biti će spremna za sadnju u pažljivo pripremljenu zemlju koja je dobro prihranjena i prije zime izorana.

Sve sadnice OPG-a Prpić su mikorizirane. Mikozira je gljivica koja povećava otpornost sadnice, a poslije rahli tlo u koje se sadnica batata posadi, regulira vlažnost oko gomolja te suzbija štetne utjecaje iz okoline. Gljivica ostaje u tlu pa na taj način pogoduje sadnji i ostalih kultura koje će doći na istu njivu prema plodoredu.

Ove godine planiramo posaditi oko 15000 sadnica 4 vrste batata. Trenutno ih imamo u prodaji te primamo narudžbe. Pozivamo Vas da se uvjerite u njihovu kvalitetu i uživate u izraslim plodovima – finom batatu.

Primamo narudžbe za kupnju sadnica, slobodno nas kontaktirajte, veselimo se Vašem pozivu!

Batat je u Hrvatskoj još uvijek relativno nova vrsta povrća, pomalo je nepoznat, ali ga ipak otkriva sve više ljudi. Odlično uspijeva i u Pokupskoj dolini. Potječe iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike. Mnogi ga nazivaju slatkim krumpirom iako on ustvari pripada porodici slakova.

Batat je visokoenegetska kultura, sadrži puno škroba, a malo šećera, iznimno zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (koji štiti našu kožu od štetnog UV zračenja).

Djeluje kao snažni antioksidans i štiti naš organizam od djelovanja slobodnih radikala, a time i od zloćudnih bolesti. Batat je pri samom vrhu namirnica koje se koriste u liječenju zloćudnih bolesti. Ne sadrži kolesterol i idealna je namirnica za svačiji stol, a posebno za dijabetičare.

Dijabetičari i svi oni koji moraju kontrolirati razinu glukoze u krvi mogu bez bojazni uživati u slatkom okusu batata, a kao namirnica s niskim glikemijskim indeksom prikladan je za sve vrste redukcijskih dijeta.

Kod batata se mogu iskoristiti svi dijelovi, od gomolja do lista. Može se poslužiti svjež, nariban kao salata, kuhan ili pečen, a jako su ukusne i slastice od batata. U prehrani se koristi i njegovo lišće koje se priprema kao špinat, a od njega se može praviti i čaj za smirenje te regulaciju krvi.

Postoje 4 vrste batata: sa narančastim mesom, ljubičast izvana a bijelo meso, ljubičasto meso te žuti izvana i žuto meso.

Najslađi je onaj s narančastim mesom, idealan je za kuhanje te za pire. Bijeli je jače teksture i od njega se može napraviti odličan pomfrit. Žućkasti i ljubičasti podjednaka su okusa. Od batata se mogu pripremiti odlične kremšnite i to bez jaja, a smanjen je i unos šećera.

Zato uživjate u batatu bez grižnje savjesti, uz njega možete jedino postati još zdraviji!