Ukusno, hranjivo i ljekovito povrće!

Batat je u Hrvatskoj još uvijek relativno nova vrsta povrća, pomalo je nepoznat, ali ga ipak otkriva sve više ljudi. Odlično uspijeva u našoj Pokupskoj dolini, a potječe iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike. Mnogi ga nazivaju slatkim krumpirom, a zapravo pripada porodici slakova.

Odličan je izvor vitamina C koji jača imunitet i sprječava nastanak bolesti. Također sadrži dosta tiamina, mangana i kalija koji održavaju zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava. Ova visokoenergetska kultura koja sadrži puno škroba, a malo šećera, iznimno je zanimljivog okusa i bogata mineralima i vitaminima. Zbog brojnih minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena koji štiti našu kožu od štetnog UV zračenja. Ne sadrži kolesterol i idealna je namirnica posebno za dijabetičare.  U batatu možete uživati bez grižnje savjesti!

Svi dijelovi batata mogu se konzumirati – od gomolja do lista. Može se poslužiti svjež, nariban kao salata, kuhan ili pečen, a jako su ukusne i slastice od batata. U prehrani se koristi i njegovo lišće koje se priprema kao špinat, a od njega se može praviti i čaj za smirenje te regulaciju krvi.

Osim batata, u našem OPG-u Prpić možete nabaviti i njegove sadnice stoga nas slobodno kontaktirajte, veselimo se Vašem pozivu!