MUSAKA OD BATATA I PORILUKA

MUSAKA OD BATATA I PORILUKA

Poriluk nasjeckas na kolutiće debljine pola cm, do cm i kuhaš u slanoj vodi, pusti da kipi negdje 10 min.

Zasebno na tavi ili na masti, ulju ili zdrava verzija kokosovo ulje (bez okusa i mirisa) predinstaš luk, možeš dodati malo slanine, kobasice da zamirisi, a ne moraš, i na to staviš procijeđeni poriluk. Dinstaš sve skupa negdje još 5 minuta i dodaš 2-3 češnjovkice češnjaka.

Oguliš običan krumpir i bijeli i narančasti batat (ako bi bio samo batat bojim se da bi bilo preslatko). Narežeš ga na ploškice, posoliš, malo ulja i slažeš prvi red u protvonu. Zatim staviš smjesu od poriluka, pa opet red krumpira i batata, pa smjesa poriluka i na kraju krumpir i batat. Krumpir ne slažeš na debelo, nego samo posložiš da se ne vidi dno…

Uzmeš vrhnje za kuhanje i jedno jaje i malo posoliš… malo dodaj vode u to, ali malo… i preli smjesu preko cijelog protvona.

Peći na 220stupnjeva, dok sa čačkalicom ne vidiš da propada lagano u krumpir, onda je gotovo (cca 40 min) . Preko toga tek tada staviš listiće sira i vratiš u pećnicu da se lijepo otopi.